2514 stories
·
6 followers

Potential DNA damage from CRISPR has been ‘seriously underestimated’ study finds

1 Share

Article URL: https://www.statnews.com/2018/07/16/crispr-potential-dna-damage-underestimated/

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=17544250

Points: 231

# Comments: 23


hnrss is a labor of love, but if the project has made your job or hobby project easier and you want to show some gratitude, donations are very much appreciated. Thanks!

Read the whole story
Sjon
15 hours ago
reply
Share this story
Delete

Something about functions in Bash (2017)

1 Share

Article URL: http://www.catonmat.net/blog/bash-functions/

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=17465798

Points: 151

# Comments: 93

Read the whole story
Sjon
2 days ago
reply
Share this story
Delete

Advies voor mensen die woningmarkt betreden: ‘Begin niet als starter’

1 Share

Het is woningmarktdeskundige Fiona te Haag een doorn in het oog: mensen die als starter de woningmarkt betreden. “We weten allemaal dat vooral starters moeilijk een woning kunnen kopen. Dan denk ik: waarom begin je dan zo? Verkoop eerst gewoon een huis met een paar ton overwaarde!”

Te Haag wil maar zeggen: begin niet als starter. Het is haar advies voor iedereen die een huis wil kopen. “Het is echt niet moeilijk een nieuwe woning te kopen als je net zelf een huis hebt verkocht. Zeker niet met de huidige huizenprijzen hebben. Mensen moeten gewoon als doorstromer beginnen.”

Volgens Te Haag ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de huizenkoper. “De overheid heeft ook een rol. Ze zouden er zorg voor moeten dragen dat er alleen nog maar tyfusdure luxe-appartementen gebouwd worden. Mensen halen het dan wel uit hun hoofd om als starter de woningmarkt te betreden.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Read the whole story
Sjon
2 days ago
reply
Share this story
Delete

Rwanda heft importtarieven op uw tweedehands kleding

1 Share

Wellicht leeft u in de veronderstelling dat de bevolking van Afrika een levende advertentie is voor de afgeprijsde versie van de Oekraïense Wehkamp. Of wellicht denkt u dat de mode er gewoon een tikje achterloopt en dat uw kledingzakken helpen het lompenproletariaat aldaar extra kleurig te kleden. De werkelijkheid is anders. Het lompenproletariaat aldaar blijft namelijk het lompenproletariaat juist doordat u kleding stuurt. Afgedankte kleding die u niet langer past doordat de mode verandert of doordat geheimzinnige wezentjes uw kleding steeds kleiner lijken te maken, is geen zegen voor Afrikaanse landen. Het voelt goed om de kledingbox vol te mikken, maar dat wordt over de schutting gegooid in een continent dat liever zelf die kleding zou maken. Niemand kan concurreren met gratis, dus een kledingindustrie komt er niet van de grond. Het is zelfs zo ernstig dat verschillende Afrikaanse landen in 2016 importtarieven instelden voor Westerse tweedehandsjes. Maar ja, weldoenerij is ook een business dus de tweedehandslobby heeft de Amerikaanse regering ingefluisterd dat die tariefmuren zo snel mogelijk moesten worden afgebroken. En zo geschiedde. Behalve in Rwanda, dat land hield voet bij stuk. Het resultaat is helaas teleurstellend en hoewel geïmporteerde kleding stukken duurder is, is de binnenlandse kledingindustrie geen succesverhaal. Het is de vraag of de combinatie van vrijhandel en Afrikaanse kledingproductie een houdbare combinatie is, maar tot in de jaren tachtig maakte Afrika gewoon zijn eigen kleding. Iets om over na te denken voor wie de volgende keer met een zelfvoldane glimlach en een zalvend gebaar de kledingbox volgooit.Read the whole story
Sjon
2 days ago
reply
Share this story
Delete

Why Use OpenStreetMap Instead of Google Maps?

1 Share

Article URL: https://www.openstreetmap.org/user/jbelien/diary/44356

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=17531713

Points: 370

# Comments: 128

Read the whole story
Sjon
2 days ago
reply
Share this story
Delete

Rechter hakt zzp’ers in de wijkzorg alsnog de kop af

1 Share

In de zorgsector woedt de loopgravenoorlog tussen kleine zelfstandigen enerzijds en zorgverzekeraars anderzijds doorrrrr. Deze week boekten zorgverzekeraars, die het niet zo op het groeiende leger van zzp’ers hebben, een belangrijke overwinning in de rechtszaal. De facto maakt de rechter het zzp’ers nagenoeg onmogelijk om hun werk in de wijkverpleging te doen. Wat is er aan de hand? In het kader van de vrije artsenkeuze kun je als klant kiezen voor de wijkverpleegkundige die je wil. Ook als die geen contract heeft met jouw verzekeraar. Maar daar wil Zilveren Kruis in nieuwe betalingsvoorwaarden (pdf) een eind aan maken. De zorgverzekeraar wil dat cliënten eerst toestemming vragen voor ze naar een niet-gecontracteerde aanbieder stappen. Bovendien kunnen zzp-verpleegkundigen niet meer hun factuur rechtstreeks naar de verzekeraar sturen. Zilveren Kruis betaalt alleen aan de verzekerde. De verpleegkundige moet zijn factuur vervolgens zelf naar de patiënt sturen, in de hoop dat die dan netjes betaalt. Zilveren Kruis vindt die maatregelen nodig omdat er te veel gefraudeerd zou worden door wijkverpleegkundigen zonder contract. Het frappante is dat de kort-gedingrechter nog een streep haalde  door deze nieuwe voorwaarden van Zilveren Kruis. Maar na extra onderzoek en een stevige conclusie van minister De Jonge dat niet-gecontracteerde wijkverpleging niet doelmatig is, pakt het arrest van het Hof in hoger beroep diametraal anders uit. De zzp’ers overwegen nu naar de Hoge Raad te stappen. 

En zo woedt de strijd tegen de zorg-zzp’er voort. Zorgverzekeraars vinden ze maar lastig. Want waar grote zorgmolochen via een contract goed te houden zijn aan prestatieafspraken, budgetplafonds en meer van die maatregelen die de zorg een beetje betaalbaar houden, zijn zzp’ers daar niet op aan te spreken, met als gevolg dat ze te veel dure pretzorg verrichten. Zorg die patiënten graag ontvangen en verpleegkundigen graag verlenen, maar waar niemand graag de rekening voor betaalt. Denk aan een kop thee zetten voor een aan bed gekluisterde bejaarde. 

Enorme groei

Het slechte nieuws voor de verzekeraars is dan weer dat het aantal zzp’ers in de zorg groeit als kool. Er zijn er al 50% meer dan vijf jaar geleden. Zulks ontdekte Trouw na wat grasduinen bij de KvK. En ook in deze publicatie moeten de zelfstandigen het ontgelden. Want volgens de beroepsvereniging van verpleegkundigen zijn die zzp’ers te lui om nachtdiensten te draaien, en zorgen ze ervoor dat mensen in vaste dienst overwerkt raken.  

Te duur

Eerder mocht in Trouw al eens een ziekenhuisdirecteur losgaan op zzp’ers. Die zouden, nu er tekorten zijn aan personeel, lekker profiteren door hun uurtarieven op te krikken. Sja, dat is nu marktwerking in de zorg natuurlijk. Kwestie van vraag en aanbod. Beetje hypocriet is het ook wel, want in andere gebieden in de zorg waar de marges minder ruim zijn wordt personeel juist gedwongen om te gaan zzp’en omdat dat goedkoper is. En vergeet niet dat medisch specialisten vaak ook als zelfstandige werken, en dat die nog wel een tandje duurder zijn.

Mok met naam

Kortom, zzp’ers in de zorg worden weggezet als luie, frauderende en harkende profiteurs. Maar wat is nou de werkelijke reden dat verpleegkundigen liever als zzp’er aan de slag gaan? Niet vanwege het geld, maar vooral omdat ze als zzp’er hun werk beter kunnen doen dan wanneer ze ergens in loondienst bij een bureaucratische zorgmoloch zouden werken. Illustreren we met een paar quote’jes uit Trouw. 'Er zijn overal te veel zieken en te weinig personeel. Een groep die dicht bij elkaar staat, heeft de neiging daarover negatief te gaan navelstaren.’ En: 'Nadenken over vragen of iedereen een eigen mok met zijn naam erop moet krijgen, nee, dat hoef ik niet meer.' Kortom: zzp’ers willen juist meer met hun werk bezig zijn in plaats van zich druk te maken over allerlei randzaken. Vreemd dat bij zorgverzekeraars het idee leeft dat zzp’ers juist geen doelmatige zorg leveren, en zich beter zouden kunnen bezighouden met of iedereen wel of niet een mok met zijn naam erop moet hebben. Het risico is dan vervolgens natuurlijk dat zzp’ers vertrekken uit de zorg en de personeelstekorten verder oplopen.Read the whole story
Sjon
2 days ago
reply
Share this story
Delete
Next Page of Stories