2395 stories
·
6 followers

Alabama Sheriff Legally Took $750,000 Meant To Feed Inmates

1 Share

Article URL: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2018/03/14/593204274/alabama-sheriff-legally-took-750-000-meant-to-feed-inmates-bought-beach-house

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=16598801

Points: 172

# Comments: 69

Read the whole story
Sjon
20 hours ago
reply
Share this story
Delete

Beyond CI/CD: GitLab's DevOps Vision

1 Share

Article URL: https://about.gitlab.com/2017/10/04/devops-strategy/

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=16616589

Points: 162

# Comments: 28

Read the whole story
Sjon
21 hours ago
reply
Share this story
Delete

New York power companies can now charge Bitcoin miners more

1 Share

Enlarge / Cryptocurrency mining in operation. (credit: Getty Images)

On Wednesday, the New York State Public Service Commission (PSC) ruled that municipal power companies could charge higher electricity rates to cryptocurrency miners who try to benefit from the state's abundance of cheap hydroelectric power.

Over the years, Bitcoin's soaring price has drawn entrepreneurs to mining. Bitcoin mining enterprises have become massive endeavors, consuming megawatts of power on some grids. To minimize the cost of that considerable power draw, mining companies have tried to site their operations in towns with cheap electricity, both in the US and around the world. In the US, regions with the cheapest energy tend to be small towns with hydroelectric power. (Politico recently wrote extensively about the Bitcoin mining boom in Washington state's mid-Columbia valley, a hotspot for cheap hydro.)

But mining booms in small US towns are not always met with approval. A group of 36 municipal power authorities in northern and western New York petitioned the PSC for permission to raise electricity rates for cryptocurrency miners because their excessive power use has been taxing very small local grids and causing rates to rise for other customers.

Read 8 remaining paragraphs | Comments

Read the whole story
Sjon
22 hours ago
reply
Share this story
Delete

Japan’s Prisons Are a Haven for Elderly Women

1 Share

Article URL: https://www.bloomberg.com/news/features/2018-03-16/japan-s-prisons-are-a-haven-for-elderly-women

Comments URL: https://news.ycombinator.com/item?id=16603343

Points: 258

# Comments: 115

Read the whole story
Sjon
22 hours ago
reply
Share this story
Delete

Hoe de superrijken de vrije markteconomie slopen

1 Share

In Nederland  hebben we Joop de sjoemelfilantroop. De man van anderhalf miljard die zijn geld belastingvrij weggeeft door te investeren in een theater, waar gans het volk zich dan mag vergapen aan de musicals van Joops commerciële musicalfabriek Stage Entertainment. In de VS hebben ze Amazonbaas Jeff Bezos, sinds kort de rijkste man van de wereld. Bezos heeft een vermogen van $130 miljard en verdient de leuke som van $230.000. Per minuut! Zijn vermogen is net zo groot als 2,3 miljoen gemiddelde mede-Amerikanen bij elkaar.  Het zijn dit soort types - rijk geworden dankzij vrije markten en democratie - die nu bezig zijn die vrije markteconomieën weer de nek om te draaien. Dat is een van de lessen die te trekken zijn uit het boek 'De onzichtbare hand' van economisch historicus Bas van Bavel.

Belastingdeals

Net als Joop - want hé, rijk worden gaat niet vanzelf - verdient Bezos zijn geld onder meer door het uiterste van zijn personeel te vragen en ze daarvoor zwaar onder te betalen. En net als Joop heeft Bezos een puike belastingadviseur in dienst. Volgens Bezos profiteert zijn bedrijf niet van de publieke diensten die overheden verlenen. Dus redeneert Bezos dat het niet eerlijk is dat hij belasting moet afdragen. En dat doet hij met Amazon dan ook zo min mogelijk, met dank aan belastingverdragen en -constructies. Al gaat dat ook wel eens mis. Vorig jaar kreeg Amazon een tik op de vingers van de Europese Commissie. Die zag een deal die Luxemburg sloot met de webwinkel als verkapte en illegale staatssteun en een vorm van concurrentievervalsing. Daarom moest Luxemburg Amazon een naheffing opleggen van €250 miljoen. Maar waarschijnlijk komt het bedrijf ermee weg, want Luxemburg wil het geld niet hebben en is in beroep gegaan tegen de beslissing. 

Cactus

In Amerika is Amazon het project HQ2 begonnen. Het bedrijf wil een tweede hoofdkwartier. In september vorig jaar riep het overheden op om een voorstel te doen. Sindsdien buitelen steden uit Noord-Amerika, Canada en - aan de andere kant van de muur - Mexico over elkaar heen om de deze grote vis binnen te hengelen door met het beste belastingvoordeel te komen. Een zakenclub uit het zuiden van Arizona stuurde Bezos zelfs een 7 meter hoge cactus bij wijze van huwelijksaanzoek. Een cadeautje dat Bezos overigens niet hoefde te hebben. Maar blijkbaar is de aantrekkingskracht van Amazon groot, steden bieden elkaar de tent uit. Het bedrijf belooft dat het tweede hoofdkantoor goed is voor 50.000 goedbetaalde banen. Dat Amazon vooral bekendstaat om het faciliteren van slecht betaalde banen wordt daarbij even vergeten.  

Filantroop

Maar wie nu denkt dat Bezos alleen maar profiteert, geen belasting betaalt, werknemers uitperst en verder niets terug wil doen voor de samenleving, die heeft het mis. Want sinds kort is Bezos ook filantroop. Net als onze Joop van den Ende heeft Bezos een fonds dat beheerd wordt door familieleden: Jeff zelf en zijn ouders. Hij stak onder meer $33 miljoen in een onderwijsfonds voor Dreamers. Samen met zijn ouders bepaalt Bezos wie er mag gaan studeren. Verder doneerde hij $42 miljoen om een enorme klok te laten bouwen in een uitgeholde berg in Texas, met als doel ons langetermijndenken te leren, en om ons  ‘nederig’ te maken, aldus de man van $130 miljard. De klok moet ons eraan herinneren dat we klein zijn en dat we onze notie van schaal en tijd niet mogen verliezen. Maar het meeste geld gaat naar zijn  kinderdroom: mensen de ruimte in schieten. Een hardstikke goed doel. Want volgens Bezos kunnen we onze planeet beschermen door alle vervuilende industrie met een raket de dampkring uit te knallen, zodat we een brandschone planeet met frisse lucht voor iedereen creëren. Dat gebeurt natuurlijk niet meer in ons leven. Ook dat is allemaal een stukje langetermijngebeuren. 

Marktelite

Afin, je lacht je rot met zulke filantropen, maar er zit toch een treurig randje aan. Superrijken zijn volgens economisch historicus Bas van Bavel een gevaar voor de markteconomie. In zijn boek 'De onzichtbare hand’ beschrijft hij hoe in het verleden markteconomieën na een lange periode van bloei uiteindelijk ten onder gingen door de opkomst van een marktelite, zeg maar de Joops en Jeffs van deze wereld. Deze economische elites kopen met hun rijkdom politieke en juridische macht en sluiten nieuwkomers buiten. Gewone burgers en bedrijven hebben het nakijken. Dit resulteert niet alleen in ongelijkheid, maar ook in economische en technologische stagnatie. Niet de massa bepaalt via de marktwerking en democratische principes wat goed investeren is, maar dat doet een klein clubje superrijken.

Diversiteit en innovatie

Joop pompt tientallen miljoenen via een anbi-stichting belastingvrij in zijn theater, een voordeel dat zijn collega-ondernemers niet hebben. Hij geeft het belastingvrije geld uit aan zijn eigen imperium, waaronder een bedrijf van zijn dochter, die nu televisieproducent is. De concurrentie heeft het nakijken. Joop en Jeff zijn geen overheden. Ze worden niet democratisch gecontroleerd. Het idee achter vrije markten in een democratische rechtsstaat is dat wij met zijn allen beter weten waar we ons geld naartoe moeten brengen dan dat een kleine groep mensen dat weet. Zo ontstaat er diversiteit en innovatie en creëren we de basisvoorwaarden (onderwijs, infrastructuur) waaruit economische bloei kan voortkomen. Wanneer de elite het voor het zeggen heeft, kijken we straks met z’n allen naar Joops musicalproducties en koekeloeren we in Texas naar een reusachtig in de rotsen uitgehakt uurwerk. Er worden wel miljoenen gepompt in futuristische raketreisjes die ontspruiten uit het brein van iemand die toevallig steenrijk is. Belasting betalen doet hij dan weer niet. Zodat er in de VS bijvoorbeeld geen geld meer is voor het onderhoud van wegen. Terwijl dat nu juist het type basale infrastructuur is dat vrije markteconomieën tot bloei kan brengen. Read the whole story
Sjon
23 hours ago
reply
Share this story
Delete

Quote: een gemakzuchtige biochemicus

1 Share
Read the whole story
Sjon
23 hours ago
reply
Share this story
Delete
Next Page of Stories